Skip to main content

Waarom mindfulness


Je kunt op verschillende manieren uit de routine van de dag stappen en weer terugkomen in dit moment, nu.

Hiervoor heb je je lichaam ter beschikking, je ademhaling, luisteren, voelen, proeven. Steeds weer terug naar de ervaring die je nu hebt.

Op deze manier oefen je je brein meer te focussen, terug te komen in de huidige werkelijkheid en uit de maalstroom van doen en denken; activiteit dat gericht is om iets te bereiken, ergens anders te komen en gedachten die altijd over de (nabije) toekomst of het verleden gaan.

En ook al denken we dat dit op een bepaalde manier controle geeft, dit is juist de veroorzaker van veel onrust.

Zaken waar we geen directe invloed op hebben (zorgen, maar ook ingebeelde toekomstscenario’s) proberen we vaak met ons denken op te lossen.
Terugkomen in dit moment, met alles wat er is (inclusief de onprettige ervaringen en sensaties, zoals spanning of ongewenste emoties) kan rust geven en zelfs (ingebeelde) problemen doen oplossen.

Een proces van herhalen, ervaren, steeds weer opnieuw beginnen, vertrouwd raken met dat proces, loslaten, geduld, accepteren en dat alles met mildheid (niet oordelen, niet streven) en speelsheid.

Het eigen maken van deze zogenoemde zijns-kwaliteiten en even stoppen met de doe-modus is wat je met mindfulness oefent.

Ontspannen in dit moment, met alles wat er is. Daar zit de ‘oplossing’, daar is rust te vinden.

Je kunt de golven niet stoppen, maar je kunt wel leren surfen.

Jon Kabat-Zinn

Op de hoogte blijven van nieuws en de agenda?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!